Kosmetyki

Kofeina jako składnik szamponów i odżywek

Kofeina jako składnik szamponów i odżywek
Piękno w ziarnku kawy W codziennej pielęgnacji największym zaufaniem darzymy kosmetyki. Przypadający na 9 września Międzynarodowy Dzień Urody to wyjątkowa okazja, by poszukać alternatywy. Efekty

Piękno w ziarnku kawy

W codziennej pielęgnacji największym zaufaniem darzymy kosmetyki. Przypadający na 9 września Międzynarodowy Dzień Urody to wyjątkowa okazja, by poszukać alternatywy. Efekty podobne do kremów i balsamów może dać na przykład picie kawy.

Dzięki stymulacji wydzielania czynnika wzrostu i wzmacnianiu cebulek włosów, kofeina stała się składnikiem szamponów i odżywek. Pozytywny wpływ na redukcję komórek tłuszczowych i krążenie krwi sprawił, że związek znalazł zastosowanie w większości balsamów ujędrniających i wyszczuplających. Powszechnym zjawiskiem jest również wykorzystanie kofeiny w produkcji kosmetyków i specyfików dermatologicznych. O dobroczynnych właściwościach naparu kawowego mówi się natomiast głównie w kontekście pobudzenia i zwiększenia poziomu koncentracji. Jednak jak wykazują badania, przyjmowanie optymalnej dawki kofeiny w postaci ulubionej ?małej czarnej? może przynieść równie pozytywne skutki co stosowanie preparatów kosmetycznych. Co kryje się w filiżance kawy?

Aromatyczny eliksir młodości
Jedną z podstawowych funkcji przypisywanych kremom i serum przeciwzmarszczkowym jest hamowanie negatywnego działania wolnych rodników. Cząsteczki te, degradując włókna kolagenowe, prowadzą do zmniejszenia poziomu elastyczności skóry, a co za tym idzie ? powstawania widocznych oznak jej starzenia. Pozytywny wpływ kawy w zakresie przeciwdziałania tym zmianom zawdzięczamy zawartym w niej przeciwutleniaczom. Jak przekonują badacze z Uniwersytetu w Scranton, ?mała czarna? to źródło największej ilości antyoksydantów w diecie przeciętnego Amerykanina. ? Najwyższą zawartością dobroczynnych składników charakteryzuje się Robusta, odmiana kawy o wyrazistym smaku i wysokiej zawartości kofeiny. Co jednak istotne, znajdziemy je więcej w bezkofeinowej wersji napoju, polecanej szczególnie osobom z chorobami ciśnieniowymi lub kobietom w ciąży ? tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Obok rodzaju kawy, niezwykle istotny jest również sposób jej przyrządzania. Badanie przeprowadzone podczas XIV Festiwalu Nauki w Warszawie wykazało, że najzdrowszą metodą jest zaparzanie kawy pod ciśnieniem. ? Przygotowywanie naparu tą techniką, czy toż w ekspresie, czy w kafetierze, ogranicza kontakt mieszanki z wodą. Dzięki temu, do kawy dostają się tylko wartościowe substancje, np. tłuszcze i olejki aromatyczne ? dodaje ekspert.

A to już wiesz?  Promienna cera latem – regenerująca maska Art of Skin

Walka z kilogramami
Obok pozytywnego wpływu na wygląd naszej skóry, kawa charakteryzuje się także działaniem odchudzającym. Wspiera proces utraty kilogramów dzięki przyspieszeniu przemiany materii. Spożycie espresso, a co za tym idzie ? odpowiedniej dawki kofeiny, rozpoczyna proces lipolizy, czyli uwalniania do krwioobiegu kwasów tłuszczowych. W ten sposób podchodzi do rozkładu lipidów. Wspomagając proces termogenezy, kawa przyczynia się natomiast do spalania kalorii. Z tego powodu jest chętnie stosowana w produkcji środków wspomagających redukowanie tkanki tłuszczowej. Powinniśmy jednak pamiętać, że decydując się na uzupełnienie procesu odchudzania kofeiną, należy kontrolować ilość związku w przyjmowanych produktach. Za optymalną dawkę uznawane jest ok. 300 mg na dobę. Warto zaznaczyć, że wbrew popularnym przekonaniom, kofeina aplikowana bezpośrednio na skórę nie przenika do krwioobiegu. Antycellulitowe i wygładzające właściwości kosmetyków zawierających substancję mogą więc bez przeszkód stanowić dopełnienie dobroczynnego wpływu ?małej czarnej?.

Łyk kawy lekarstwem na troski
Jak zwykła mawiać gwiazda włoskiego kina ? Sophia Loren: ?Jeśli kobieta jest dobra, jest też piękna?. W oparciu o to stwierdzenie, Międzynarodowy Dzień Urody warto potraktować przede wszystkim jako okazję do poprawy samopoczucia i zorganizowania sobie chwili odpoczynku. I tu ?mała czarna? może objawić się przydatna. Jak potwierdzają badania, już jedna filiżanka kawy parzonej podnosi poziom serotoniny, czyli ?hormonu szczęścia?. Zwiększa także poziom produkcji dopaminy ? neuroprzekaźnika, który aktywuje mózgowe ośrodki przyjemności. W zestawieniu z innymi dodatkami wpływającymi na samopoczucie, takimi jak cynamon, starta czekolada czy miód, kawa to świetna propozycja na jesienny wieczór.

fot.Segafredo_Zanetti-001-2014-09-04 _ 19_52_02-80

fot._Segafredo_Zanetti-002-2014-09-04 _ 19_52_02-80

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy